89/9/11
3:43 ع
به گزارش روابط عمومی بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء، حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی روز پنجشنبه 15 مهر ماه در همایش دین و فلسفه که در سالن دارالشفای قم برگزار شد اظهار داشتند:
قاعده علیت را فلسفه تدوین می کند و همه علوم در دامن این قاعده فعالیت می کنند و اگر این قانون را برداریم نه تنها راه شک و اثبات بلکه راه فکر هم بسته می شود و اگر کسی قانون علیت را نپذیرد باید ساکت باشد.
ایشان افزودند: اینکه آیا علیت به علت العلل ختم می شود یا نه، را فلسفه باید مشخص کند و اگر فلسفه الحادی شد و مبداء و معاد را انکار کرد و علیت را در حوزه علل مادی خلاصه کرد که جهان نه آغازی دارد و نه انجامی، نه خدایی دارد نه معادی، در این بستر هر علمی که بخواهد به دنیا بیاید کافر متولد می شود.
این مرجع تقلید تاکید کردند: این علوم سکولار نیستند زیرا درباره شمس و قمر بحث می کند که خودساخته اند ولو حرفی از الحاد نمی شود ولی این علم الحادی است.
معظم له با بیان اینکه اگر فلسفه و جهان بینی راه صحیحی برود و قانون علیت و معلولیت را تبیین کند که خدا و معاد ثابت شد، این علم سایه افکن همه علوم است، خاطرنشان کردند: در آن صورت هیچ علمی در عالم نداریم، مگر که علوم اسلامی باشد، زیرا زمین شناسی درباره خلقت سخن می گوید نه طبیعت.
حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی اضافه کردند: ما علم سکولار نداریم. البته ممکن است عالم سکولار و بی تفاوت باشد اما دانش یا الحادی است، یا الهی.
ایشان در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشتند: تاثیر فلسفه الهی آن است که بهترین و رساترین مبلغ علمی در جهان است و فلسفه اگر رئیس علوم است برای این است که موضوعات علوم، مبانی علوم و مبادی بسیاری از علوم را تامین می کند و در آن صورت فیلسوف شیخ الرئیس می شود، چون فلسفه رئیس علوم است و همه علوم را اسلامی کرد. استاد برجسته حوزه علمیه با تاکید مجدد بر اینکه آنچه علوم را اسلامی می کند فلسفه است، تصریح کردند: ما علمی به نام طبیعیات نداریم بلکه هرچه داریم خلقت شناسی است.
این مرجع تقلید دانش را به چهار دسته تقسیم بندی کردند و گفتند: هر چهار راه معرفت شناسی را فلسفه اسلامی مشخص کرده، منتهی برخی از اینها را دین به فلسفه داده است.
حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی فرمودند: اگر کسی تقوا را از دست بدهد، برکات ناشی از آن را نیز از دست می دهد، برای اینکه در فرهنگ دینی ما انسان بدون تقوا کور است.
ایشان ادامه دادند: خیلی ها هستند که در قیامت کور محشور می شوند و این افراد به خداوند می گویند که چرا آنها را کور محشور کرده است و خداوند در جواب آنها می فرماید: من شما را کور محشور نکرده ام، بلکه هر جوری که در دنیا زندگی کرده اید در آخرت هم همان گونه هستید. در دنیا مراکز علمی، فرهنگی، مساجد، حسینیه ها و... وجود داشت ولی شما ندیده اید و فقط مراکز فساد را دیده اید، در اینجا هم خدا، پیغمبر، بهشت و ائمه اطهار وجود دارند ولی شما آنها را نمی بینید و فقط عذاب های الهی را می بینید.
معظم له تاکید کردند: این حرف تازه را دین به فلسفه داد و در واقع دین فیلسوف را آگاه کرد. حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی خاطرنشان کردند: فلسفه ریاست همه علوم را در الهی کردن، دینی کردن و اسلامی کردن برعهده دارد و اگر شما بخواهید دانشگاه را اسلامی کنید، راهش پروراندن علوم اسلامی است و باید این نکته را به یاد داشته باشید که علوم را، فلسفه اداره می کند.
ایشان با اشاره به اینکه
ارسطو، افلاطون و سقراط از شاگردان حضرت ابراهیم بودند
اظهار داشتند: این افراد یا ملحد بودند و یا مشرک، و وجود مبارک حضرت ابراهیم علیه السلام برهان را اقامه کردند، نصیحت و موعظه کردند، ولی این نصایح اثر نکرد. ایشان وارد بتکده شدند و بت ها را خرد کردند و تهدیدات را تحمل کردند و درون امواج آتش رفتند و آتش گلستان شد و خاورمیانه فهمید که خبری است.
معظم له خاطرنشان کردند: فکر حضرت ابراهیم علیه السلام خاورمیانه را گرفت و افلاطون و ارسطو تربیت شدند و اگر فلسفه در خاورمیانه رواج پیدا کرد به برکت دین است.
حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی گفتند: در هیچ مطلبی از مطالب فلسفی واژه هایی از قبیل «من دوست دارم» یا «دوست ندارم»، جایی ندارد.
این مرجع تقلید اضافه کردند: وجود مبارک حضرت ابراهیم علیه السلام حکمت عملی و نظری و مذهب و خدا و فلسفه را به هم دوخت و در واقع دین را با فلسفه دوخته است.
ایشان فلسفه را تنها راه اسلامی کردن علوم دانستند و تشریح کردند: هر وقت فلسفه کمرنگ می شد و آسیب هایی می دید فقیهانی از ما و برادران اهل تسنن قیام می کردند و این فلسفه را نزدیک می کردند. ایشان با تاکید بر رواج فلسفه ابن رشد اظهار داشتند: علمای حوزه و اعضای مجمع عالی حکمت اسلامی باید فلسفه ابن رشد را رواج دهند، برای اینکه غرب با فلسفه صدرالمتالهین آشنا نیست و خیلی طول می کشد که این فلسفه به غرب برسد. حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی تصریح کردند: غرب فقط فلسفه ابن رشد را می شناسد و اگر این فلسفه تدریس و تحلیل و تکمیل شود با همین بیان، غرب از شما این حرف ها را به عنوان رهاورد علمی حوزه و یا مجمع عالی حکمت اسلامی می پذیرد. ایشان تاکید کردند: به این فکر نباشید که یک دیوانه ای دست به حرکت و اهانتی می زند، اینها به حساب نمی آیند، مردم و دانشمندان غرب جزو این افراد نیستند.
معظم له با بیان اینکه در طول تاریخ همواره این گونه افراد وجود داشته اند، گفتند: مردم تحصیلکرده غرب منتظر ره توشه فلسفی شما هستند و هرگز فکر نکنید که علم مال دیگران است، بلکه خداوند علم را وقف هیچ کسی نکرده است. ایشان ادامه دادند: باید فلسفه ابن رشد را ترویج و تدریس کنید و به حکمت متعالیه اشراف کنید و با این اشراف فلسفه را در غرب ترویج کنید.
حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی افزودند: در حال حاضر فقط دو تا سه خط از فرمایشات ائمه اطهار(علیه السلام) در حوزه های علمیه وجود دارد و اگر کسی خدایی ناکرده زمینه های عقلی نداشته باشد به زحمت می افتد. ایشان فلسفه را تریبون دین دانستند و گفتند: باید این تریبون را به دست عقل سپرد تا نقل را به بهترین شکل ترویج کند.